Házi Kimchi recept
Sziasztok!
Az elmúlt két hónapban – az időjárás ellenére – egy kicsit elvoltam havazva, de megint itt vagyok és újult erővel folytatom a blogot. Sajnos a következő részre még várnotok kell, addig is hoztam nektek egy kimchi receptet, hogy addig sem unatkozzatok. 🙂
Hozzávalók:
- Egy fej napa káposzta (kínai kel)
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál édes rizsliszt
- 1/2 csésze koreai erős chili paprikapor – de helyettesíthető sima chilivel is
- 4 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál cukor
- 3 zöld hagyma
- 1/4 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál gyömbér
Elkészítés:
- Oldjuk fel a sót 1,5 csésze vízben.
- Finomra vágjuk a káposztát és áztassuk 3-4 órán keresztül a sós vízbe, vagy amíg meg nem puhul (rosszabb esetben akár hat óra is lehet)
- Öntsük bele egy fazékba a rizslisztet és adjunk hozzá egy csésze vizet.
- Tegyük közepes lángra és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik (kb 5 perc).
- Rakjuk át a masszát egy közepes edénybe és adjuk hozzá a chili paprikát, a halszószt és a cukrot.
- Keverjük jól össze és hagyjuk, hogy a massza kihűljön.
- Adjuk hozzá a zöld hagymálat, a vöröshagymákat, a fokhagymákat és a gyömbért a masszához és keverjük össze.
- Miután a káposzta megpuhult, öntsük le róla a sós vizet és alaposan öblítsük le (minimum 3-szor).
- Gyúrjuk össze a masszát a káposztával és tároljuk egy befőttes üvegbe.
- Azonnal is tárolhatjuk, ha szeretjük a friss kimchit, de akár azt is hagyhatjuk, hogy jobban összeérjenek az ízek.
Tippek:
- Ha nem szeretjük, vagy nem bírjuk az erős ízeket, rakhatunk bele kevesebb paprikát is.
- A káposzta méretétől függőn készítsük el a masszát. Ha nagyon nagy a káposzta, adhatunk hozzá uborkát vagy más zöldségeket is.
- Amikor kimchit használsz, nyomd le a kimchit, hogy ellepje a folyadék, különben nagyon keserű lesz és megváltozik az íze.
- Használjunk kesztyűt a gyúrásnál (igen, mint a filmekben), mert foltosak leszünk.
MynAh