Him-nae pag pag!

Soju

Soju (소주) egy rendkívül népszerű alkoholos ital Dél-Koreában. Hagyományosan rizsből készül, de a tömeges gyártók sokszor helyettesítik más keményítőkkel, például burgonyával, búzával vagy árpával.

Sok változata van, mindegyik más-más ízű és alkoholtartalmú. Az ABV (alcohol by volume) között lehet 18%-tól  40%-ig terjedő alkoholtartalmú is.

A legnépszerűbb márka a Chamisul (참이슬) által készített Jinro.  Chamisul a legnagyobb tömeggyártó Koreában, és különösen gyakori Gyeonggi-do és Seoul területén. Más régióiban előfordul például a Hallasan soju (할라 산소주) , főként Jeju-szigeten, ahol termelik, és az Andong soju (안동 소주) amelyet a Andong városában állítanak elő. Andong soju különösen híres Koreában a magasabb alkoholtartalma – akár 40 %-os – , és kellemes íze miatt.

Soju általában rövid ital, de keverhető Colával, energia italokkal, vagy olyan könnyű almaborral, mint a Chilsung. Néha keverik még gyümölcslevekkel és a jéggel. A Soju-t soha nem kortyolgatják. Annak ellenére, hogy viszonylag alacsony alkoholtartalmú (a legtöbb soju 18-22% ABV körül mozog), a soju közismerten erős ital.

Akik először isznak soju-t gyakran azt gondolják, hogy sokkal gyengébb a hatása mint a whiskynek, a tequilának vagy a vodkának, főleg amiatt, hogy könnyen fogyasztható és viszonylag olcsó ( körülbelül 1200 원 = $ 1 = kb. 275 Ft). Ez egy kezdő hiba,  ugyanis ha egyszer elkezded inni a Soju-t, az éjszaka garantáltan hosszúra nyúlik, méghozzá elég gyorsan.

A soju ivás nagyon fontos azoknak, akik Dél-Koreában élnek. Sokféle ételhez kísérő, ezen kívül elősegíti a barátságokat külföldiekkel és koreaiakkal egyaránt, ezért is fontos része a társadalmi és a kulturális életnek Koreában.

 

Soju047

 

 

2011-ben 3 300 000 000 db üveg Soju-t ittak meg Dél-Koreában.

 

MynAh

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!